یک ضرب المثل قدیمی می گوید: (چهارشنبه ها یکی پول گم میکنه، یکی هم پول پیدا میکنه). دوران کرونا مصداق این ضرب المثل است. در شش ماه گذشته، اقتصاد بیش از ۴ میلیارد نفر از مردم کره زمین تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفت. صدها میلیون نفر، تمام یا بخشی از درآمد خود را از دست دادند، میلیون ها نفر بیکار شدند. عده زیادی یا به صورت موقت یا دائم، کسب و کار خود را تعطیل کردند. در این میان بعضی از مشاغل که با تحرک مردم سر و کار داشتند، در اثر قرنطینه بیشترین آسیب را دیدند. از جمله مشاغل صنعت گردشگری، هتل داری، خطوط هوایی، آموزش، ورزش، پوشاک و کالاهای لوکس، اتومبیل سازی، سینما و سرگرمی. در این مدت هزاران کسب و کار بزرگ یا ورشکسته شدند و یا زیان های سنگینی متحمل شدند، از جمله شرکت اپل، کاترپیلار، کوکاکولا، مک دونالد، دیزنی، تویوتا، هرمس، لاستیک گودیر، مسترکارت، نایک، نیویورک تایمز، سونی، استار باکس و دیگران.

البته ویروس کرونا برای همه کسب و کارها ضرر نداشت، حتی برای بعضی از مشاغل سودهای سرشاری بوجود آورد. در اینجا چند کسب و کار که از شیوع ویروس کرونا سود کردند را بررسی می کنیم، شاید این بررسی برای کسانی که در فکر کسب و کار جدید هستند مفید باشد.

شیوع ویروس کرونا نیاز به مواد شوینده و ضدعفونی کننده را به شدت افزایش داد. به عنوان مثال بازار ژل های ضدعفونی کننده با رشد ۱۱ میلیارد دلاری، نسبت به سال قبل حدود ۶۰۰ درصد افزایش فروش داشت. شرکت کلوروکس(Clorox) که یکی از معتبرترین تولید کنندگان لوازم بهداشتی است، در همین مدت بالغ بر دو میلیارد دلار ژل، دستمال ضدعفونی کننده و وایتکس فروخت. شرکت بریتانیایی Reckitt Benckiser نیز که مایع ضدعفونی کننده دتول را تولید می کند، ظرف سه ماه گذشته شاهد افزایش ۱۴ درصدی فروش بوده است. میزان فروش شرکت آئروسل نیز که تولید کننده مواد ضد عفونی کننده است، تاکنون ۳۰۰ درصد نسبت به زمان مشابه در سال گذشته افزایش یافته است.

تولید کنندگان ماسک و لوازم یکبار مصرف پزشکی هم یکی دیگر از صنایعی هستند که با افزایش انفجاری فروش روبرو شدند. در شش ماه گذشته فقط ۷۵ میلیارد دلار ماسک توسط ۵۰ کشور تولید و به بازار عرضه شده. شرکت ۳M که یکی از بزرگترین سازندگان محصولات ایمنی، از جمله لباس و ماسک های پزشکی است، توانسته فروش خود را ظرف سه ماه تا سطح ۸ میلیارد دلار افزایش دهد.

در دوران کرونا، به دلیل قرنطینه و نیاز به فاصله گذاری اجتماعی، میلیون ها نفر در سراسر دنیا خانه نشین شدند و چون اینترنت نیاز به تماس مستقیم را کاهش می دهد، بسیاری از کارها از طریق اینترنت انجام شد. خرید آنلاین، عملیات بانکی، دورکاری، تحصیل از راه دور، دیدن آنلاین فیلم به جای رفتن به سینما، دیدار های خانوادگی و شغلی به صورت آنلاین و بسیاری کاربردهای دیگر باعث شد تا اینترنت در دوران کرونا از اهمیت زیادی برخوردار شود و حجم مصرف آن در جهان تا ۷۰ درصد افزایش پیدا کند. اپلیکیشن ها نیز بازار پر رونقی پیدا کردند و توانستند میلیاردها دلار سود ببرند. به گفته شرکت تحقیقات بازرگانی (سنسور تاور)، اپلیکیشن ویدئو کنفرانس زوم که می تواند تا ۵۰ ارتباط را به صورت هم زمان برقرار کند، در ماه آوریل ۱۳۱ میلیون بار دانلود شد و روزانه بیش از ۳۰۰ میلیون کاربر داشته است. زمانی که سال گذشته برای اولین بار اپلیکیشن زوم سهام خود را برای فروش به بازار بورس ارائه کرد، ارزش آن نزدیک به ۱۶ میلیارد دلار برآورد شد. اکنون ارزش این برنامه به بیش از ۵۸ میلیارد دلار رسیده و درآمدش از راه فروش اپلیکیشن در سه ماه اول سال میلادی بالغ بر۱۲۲میلیون دلار بوده که دو برابر فروش آن در مدت مشابه سال گذشته است.

نتفلیکس که یکی از شرکت های پخش آنلاین فیلم و موزیک است، از دیگر شرکت هایی بود که در دوران شیوع کرونا و قرنطینه سهامش ۳۰ درصد افزایش یافت. در سه ماهه اول سال جاری میلادی ۱۶ میلیون نفر برای دسترسی به تفریح و سرگرمی آنلاین به نتفلیکس مراجعه کردند و حق اشتراک ماهانه پرداخته نمودند. به دلیل ماندن جوانان در خانه، شرکت های تولید و پخش بازی های اینترنتی هم رشد فروش خوبی داشتند، اکس باکس(Xbox) و پلی استیشن (PlayStation)  ظرف ۳ ماه گذشته ۵ میلیون بازی جدید فروختند که نسبت به دوره مشابه در سال قبل، ۶۳ درصد افزایش فروش داشتند.

فروشگاه های اینترنتی یکی دیگر از رسته های شغلی بود که از ویروس کرونا سود بزرگ بدست آورد. بسیاری از مردم برای اینکه در معرض ویروس قرار نگیرند ترجیح دادند در خانه بمانند و از فروشگاه ها بخواهند کالاهای مورد نیازشان را برایشان به در خانه بیاورند. در دوران کرونا سفارش مواد غذایی در ایران از طریق اسنپ فود ۴ برابر افزایش یافت. آمازون نیز یکی از شرکت های بود که در سطح بین المللی موفقیت بزرگی در فروش آنلاین بدست آورد. این شرکت در ۶ ماه گذشته فروشش را به ثانیه ای ۱۵ هزار دلار رساند. آمازون مجبور شد به دلیل بالا رفتن حجم درخواست های خرید، ۲۰۰ نیروی جدید به پرسنل خود اضافه کند. این شرکت در همین مدت ۴ میلیارد دلار برای خرید ماسک و دستکش و مواد ضدعفونی کننده کارکنانش هزینه کرد.

هرچند بیماری کووید-۱۹ تاکنون هیچ داروی شناخته شده ای ندارد، ولی شرکت های دارویی و داروخانه ها یکی از گروه هایی هستند که از شیوع ویروس کرونا سود زیادی کردند. تولید و فروش انواع کیت های آزمایش کرونا (PCR) و تست های آنتی بادی، داروهای تقویت سیستم ایمنی بدن مانند ویتامین ها و مکمل زینک و چند داروی ضد ویروس مانند رمدسویر و فاوی پراویر و کورتون به شکل سرسام آوری افزایش یافت و حالا همه کمپانی های دارویی، برای زمانی که واکسن کرونا کشف شود لحظه شماری می کنند.

یکی دیگر از حرفه های سود آور در دوران کرونا، ساخت و فروش تجهیزات ورزشی و بدنسازی است. به دلیل تعطیل بودن باشگاه های ورزشی، بسیاری از مردم برای انجام تمرین های روزانه خود، مجبور به خرید وسایل ورزشی خانگی شدند و از این راه سود زیادی به کمپانی های تولید کننده لوازم ورزشی رساندند.