هوش عاطفی

افرادی که با استفاده از آرشیو احساسات و تجربیات خود، می توانند در مقابل هر اتفاق جدیدی، رفتار یا واکنش مناسبی از خود بروز دهند، از هوش عاطفی (EQ) قوی برخوردار هستند. ذهن این افراد برای تشخیص و تفکیک جزئیات، از قدرت خوبی برخوردار است. یک مدیر یا سیاستمدار قوی که هوش عاطفی مناسبی دارد، می تواند انگیزه های رفتاری و احساسی دیگران را تشخیص دهد و در کوتاه ترین زمان، مناسب ترین واکنش را از خود نشان دهد و بهترین تصمیم را بگیرد. هوش عاطفی، قدرت درک و تفکیک انواع احساسات متفاوت را برای انسان فراهم می کند و قاضی خوبی در جدال بین غریزه و عقل است. توسعه مهارت های EQ برای موفقیت حرفه ای هر فرد بسیار با اهمیت است. مدیران، مخترعین، رهبران سیاسی، ورزشکاران و هنرمندان موفق، معمولاً از هوش عاطفی بالایی برخوردارند. در این مقاله ۱۰ راه برای تقویت هوش عاطفی آموزش داده می شود.

۱- از یک شیوه برقراری ارتباط مناسب استفاده کنید.

افرادی که هوش عاطفی خوبی دارند، می دانند چگونه نظرات و نیازهای خود را به صورت مستقیم و روشن، در عین حال با احترام و فروتنی، با دیگران در میان بگذارند. ارتباطات یک جانبه، پرخاشگرانه، احساساتی، بدون احتیاط، یا بیش از حد منفعلانه، روش مناسبی برای برقراری ارتباط نیست و نشانه ای از هوش عاطفی ضعیف است.

۲- به جای واکنش تند، به مسائل پاسخ منطقی بدهید.

رایج ترین رفتار در زمان بروز اختلاف نظر، طغیان احساسات و بروز خشم است. افراد باهوش عاطفی بالا می دانند در مواقع بحرانی چگونه آرام بمانند و از محرک‌های درونی خود فرمانبرداری کورکورانه نکنند، چون می دانند هرگونه برخورد تکانشی، می تواند منجر به مشکلات بزرگتری شود. بهتر است سخنان و عملکرد ما با یک انتخاب آگاهانه و منطقی، مطابق باشد و در همه مشکلات، هدف ما باید فقط رسیدن به راه حل باشد.

۳- به صورت فعال به حرف ها گوش بدهید.

افراد که داری هوش عاطفی مناسب هستند، در زمان گفتگو، به جای بی تابی کردن برای نوبت صحبت خود، با دقت به مخاطب گوش می دهند تا اطمینان پیدا کند که قبل از پاسخ، حرف او به دقت درک شده است. همچنین به جزئیات غیر کلامی یک مکالمه مانند زبان بدن و حرکات چهره نیز توجه می کنند. این کار به شنونده اجازه می دهد تا برداشت عمیق تری از مخاطب پیدا کند و به درستی پاسخ دهد.

۴- نگرش مثبت داشته باشید.

قدرت نگرش خود را دست کم نگیرید. نگرش منفی می تواند مانند یک ویروس دیگران را آلوده کند. در عوض یک نگرش مثبت، روحیه مخاطب را بالا می برد. افرادی که دارای هوش عاطفی قوی هستند، با نگرش مثبت به دیگران انگیزه می بخشند و خود را در مقابل چالش ها مقاوم می کنند.

۵- خودآگاهی را تمرین کنید.

کسانی که هوش عاطفی بالایی دارند، از احساسات خود، آگاه هستند و می دانند چگونه بر اطرافیان تأثیر بگذارند. آنها با انتخاب کلمات فکر شده، زبان بدن مناسب و به کار بردن احساسات متعادل و به صورت خودآگاه، بر طرف مقابل خود تاثیر می گذارند.

۶- به جزئیات توجه کنید.

هرچه بتوانید بیشتر به جزئیات توجه کنید، از مسائل آگاهی بیشتری پیدا خواهید کرد و قادر خواهید بود آنها را به درستی مدیریت نمائید. توجه به جزئیات باعث می‌شود، بتوانید با مردم و محیط اطراف‌تان ارتباط موثرتری برقرار کنید.

۷- با شیوه مناسب، نقد کنید و نقد بپذیرید.

بخش مهمی از توانائی هوش هیجانی این است که بتوانید با شیوه صحیح، دیگران را نقد کنید و به انتقاد دیگران توجه نمائید. البته نقد را نباید با توهین یا دفاع اشتباه گرفت. انتقاد سازنده در طولانی مدت، موثر ترین راه برای رسیدن به اهداف است. سعی کنید با شنیدن هر نقدی، با خونسردی و بی غرضانه به هدف فرد ناقد توجه کنید.

۸- با دیگران همدلی کنید.

همدلی صفتی است که قدرت عاطفی را نشان می دهد. افراد با هوش عاطفی مناسب، می دانند چگونه با دیگران همدلی کنند. همدلی به شما کمک می کند تا با درک احساسات دیگران، با آنها ارتباط برقرار کنید. همدلی راهی است به سمت درک متقابل، بین افرادی که عقاید و موقعیت های مختلف دارند.

۹- از مهارت های مدیریتی استفاده کنید.

یکی از مهم ترین مهارت های مدیریت، درک دقیق هیجان های خود و تعبیر دقیق هیجان های دیگران و کنترل این هیجانات است. افراد با هوش هیجانی بالا، قابلیت درک و مدیریت عواطف خود و دیگران را دارند. آنها از قدرت تصمیم گیری و حل مسائل برخوردارند و می توانند در شرایط پیچیده ابتکار عمل را بدست گیرند.

۱۰- قابل دسترس باشید.

افراد باهوش عاطفی مناسب باید قابل دسترسی باشند و در جمع حضور مثبتی از خود نشان دهند. آنها مهارت های اجتماعی مناسبی را به کار می گیرند و مهارت های بین فردی بسیار خوبی دارند و می دانند چگونه ارتباط کلامی و یا غیر کلامی روشنی با مخاطبان برقرار کنند.